در درس قبل، انتشارات Black Cat را معرفی کردیم و درباره سه رده از کتابهای آن صحبت کردیم و گفتیم عنوان دسته اول آن، Earlyreads نام دارد.
گفتیم این رده، به پنج سطح تقسیم میشود. سطح اول بسیار ابتدایی است و سطح پنجم، معادل سطح A1 در سیستم سطحبندی CEFR به حساب میآید. سطوح بعدی هم جایی در این میانه قرار میگیرند.
در این درس، بیشتر درباره رده Earlyreads صحبت میکنیم و خواهیم گفت برای داشتن توانایی خواندن داستانهای سطح اول از این رده، لازم است چه کلماتی بلد باشیم و با کدام بخشهای گرامر آشنایی داشته باشیم.
گرامر و ساختار جملات رده Earlyreads
کلمات استفاده شده در داستانهای این رده، حتی اگر سخت و غیر رایج باشند، به کمک داستان و تصاویر آنها کاملاً قابل فهم هستند.
بنابراین یا از کلمات ساده استفاده میشود، یا از کلمات غیر سادهای که در قالب داستان مناسب و به کمک کارتونها و تصاویر قابل فهم هستند.
اما اگر از جملات با قواعد گرامری دشوار و پیشرفته استفاده شوند، فهم متن سخت میشود.
به همین دلیل ساختار جملاتی که در این رده استفاده میشوند، داری ساده ترین شکل ممکن هستند..
قواعد گرامری که در پنج سطح از این رده مورد استفاده قرار میگیرند، اینها هستند:
سطح اول:
افعال to be یا am و is و are
فعل have got
جملات امری یا imperatives
جملات سوالی با کلمات What و Who و بقیه کلمات پرسشی مشابه
ضمیرهای فاعلی و مفعولی مانند he و him
سطح دوم:
حال استمراری
can, can’t
حروف اضافه ربطی (برای اتصال جملات به هم) مانند and و or و but
s مالکیت
سطح سوم:
must, must’t
کلمه shall در جملات سوالی
would/wouldn’t like
قیدهای مربوط به چگونگی یک اتفاق مانند well یا quickly
قیدهای مربوط به فرآوانی مانند always یا often
کلمه because به عنوان متصل کننده دو جمله به همدیگر
سطح چهارم:
فعل زمان آینده going to
مقایسه صفتها
مقایسه قیدها
اتصال جملات با to
سطح پنجم:
گذشته ساده to be یعنی was و were
گذشته ساده افعال رایج
فعل زمان آینده با will
Defining Relative Clauses مانند who و which و that
دایره لغات این سطح
در ارتباط با کلمات موجود در این داستانها، به سه موضوع میپردازیم:
1- علت وجود برخی کلمات غیر رایج و دشوار در این داستانها
در نگاه اول به نظر میآید بهتر است در این داستانها از سادهترین کلمات زبان (مثلاً 500 یا هزار یا دو هزار کلمه اول) استفاده شود. در این صورت، هر کس بر اساس سطحی که دارد، سراغ داستانهای متناسب با سطح خود میرود.
این حرف درست است اما باید ملاحظات و محدودیتهایی که در این کار وجود دارد را در نظر بگیریم.
مورد اول، کلماتی هستند که اگر باشند، داستانی که میخوانیم را لذتبخش تر میکنند. برای مثال در یک داستان فارسی، وجود کلماتی مانند “ورد” یا “چنگال” یا کلماتی مانند spell (مثلاً در عبارت magic spell به معنی ورد جادویی) یا wicked در یک داستان انگلیسی تخیلی مربوط به یک جادوگر یا کلمه fang (به جای معادل امروزی tooth) در داستانی مربوط به دراکولاها، داستان را واقعیتر و لذتبخشتر میکند.
2- با وجود کلمات ناآشنا، فهم داستانها ساده است
مورد دوم، کلماتی هستند که در داستانهای کلاسیک استفاده میشوند و نمیتوان معادل مناسبی برای آنها پیدا کرد.
برای مثال میتوان به کلمه duckling در داستان جوجه اردک زشت یا The Ugly Duckling یا عبارت Riding Hood (که حتی شاید به گوش یک انگلیسی زبان هم آشنا نباشد) در داستان Little Red Riding Hood اشاره کرد.
با درنظر گرفتن دو مورد بالا، نمیتوان به طور کامل، دایره لغات یک داستان ساده را محدود به کلمات ساده کرد. علیرغم تلاشی که در این راستا صورت میگیرد، در برخی موارد ناگزیریم از کلمات غیر ساده هم استفاده کنیم.
اما خبر خوب این است: با وجود نقاشیها و کارتونهای اختصاصی که برای این داستانها طراحی شدهاند، معنای بسیاری از این کلمات به خواننده داستان انتقال داده میشود.
در واقع طراحی صفحات و چیدمان متن و کارتونها به شیوهای انجام شده که خواننده قبل از خواندن متن، با دیدن این کارتونها میفهمد که داستان از چه قرار است. پس از دیدن کارتونها و با خواندن متن یا گوش دادن به آن، معنی و محتوای کلمات و جملات واضح خواهد بود.
در برخی از این داستانها هم به کمک دیکشنری مصور، تمام کلمات مهم داستان آموزش داده میشوند.
3- تعداد کلمات موجود در این داستانها
تنوع کلمات هر داستان در این رده، عددی بین 100 تا 300 کلمه است. این عدد برای مجموع کل کلمات یک داستان (با احتساب تکرار کلمه)، 550 تا 1250 کلمه است.
همچنین بخش زیادی از فضای صفحات هم با کارتونها پر شده است. به همین دلیل در هر دو صفحه، حدود 50 تا 120 کلمه آورده شده است.
در درسهای بعد، خواهیم گفت که این اعداد، برای هر سطح چقدر هستند.
سلام و خداقوت حسابی خدمت شما. خوندن این درس مخصوصا الان بعد شروع ماه دوم ترم مبتدی که اون جا داستان ها رو می خونیم و داستان ها در ۵ سطح طبقه بندی شده باعث شد متوجه بشم منطق پشتش چیه و همچنین توضیحات راجع به کلمات نا آشنا سبب بشه بیشتر به کارکرد تصاویر و اهمیتشون موقع خوندن داستان ها توجه و دقت کنم.
سلام آقای چناری
بسیار عالی
ممنون از توجه شما