قبلاً مشکلاتی که ما داریم را دسته بندی کردیم و گفتیم دسته سوم مربوط به درگیریهای درونی هست که ما در درون خود داریم. سپس لیست ابعاد متعددی که در این دسته داریم را توضیح دادیم.
حالا میخواهیم هر کدام از این ابعاد را دقیقتر بشناسیم تا بتوانیم خودمان را در آن بعد رشد بدهیم.
در این نوشته قصد داریم بعد سرزنش (inner critic) را بررسی کنیم و بعد از آن مسیر رشد و پیشرفت در آن زمینه را خواهیم گفت تا کمتر خود را سرزنش کنیم و با وجود نقصها و ایرادات، پیش برویم و رشد کنیم.
شما چقدر خودتان را سرزنش میکنید؟
آیا بیش از حد به خودتان حمله میکنید؟ آیا دادگاه درونیتان همیشه برقرار است؟ آیا گناهها و تقصیرها را سریع تشخیص میدهید؟ پس الگوی inner critic و سرزنشگر درونی شما قوی است.
آیا کوتاهیها و اشتباهات را توجیه میکنید؟ با پیدا کردن دلایل دیگر از خودتان دفاع میکنید و تلاش زیادی برای تطهیر و تبرئه خودتان انجام میدهید؟ پس الگوی inner defender یا مدافع درونی شما غالب است.
شاید هم احساس میکنید کارتان درست است. مثلاً ممکن است با مقایسه خودتان با کسانی که اوضاع یا عملکردشان از شما بدتر است به خودتان بگویید پس من از بقیه بهتر دارم عمل میکنم. اگر اینگونه باشد الگوی غالب شما prideful یا مغرور است.
قبلاً در مورد قطبیت و جنگ چنین الگوهایی صحبت کردیم. این سه الگو، سه قطب مخالف میشوند و با هم میجنگند:
کسی که چنین گرفتاریهایی دارد، گاهی بیرحمانه و غیرمنصفانه به خود حمله میکند. در موقعیتی دیگر خود را از این اتهامات سنگین تبرئه میکند . گاهی هم به این نتیجه میرسد که در برخی زمینهها وضعیتش بسیار خوب است.
کسی که در این زمینه سالم عمل میکند به جای این الگوها، ظرفیتهای کارآمد و سالمی دارد:
یعنی این توانایی را دارد که بدون داوری، قضاوت و نگاه اخلاقی (که مبتنی بر خوب و بد است)، به خود نگاه کند و از توانمندیها و محدودیتهای خودش آگاه شود. به این ظرفیت، Self-Reflection Capacity یا Inner mentor میگوییم. قبلاً در نوشته دیگری در مورد Reflection یا تامل صحبت کردیم. آشنایی با این کلمه و رفتار کمک میکند تا بهتر این ظرفیت را بشناسیم.
چنین فردی همچنین احساس خوبی نسبت به خودش دارد و خودش را همانطوری که هست پذیرفته است. یعنی عزت نفس دارد: Self-Esteem capacity
پس تصویر کلی این بعد به این شکل است:
اما چگونه الگوی سرزنشگر درونی را به ظرفیتهای مکمل آن تبدیل کنیم؟ قبلاً به رویکرد کلی ما برای انجام چنین کاری اشاره کردیم: مسیر درمانی تبدیل مشکل به ظرفیت
اما این مسیر را در این بعد (inner critic) و برای تبدیل الگویی مانند عزت نفس چگونه انجام دهیم؟
انجام این کار نیاز به ابزارها، پلتفرم، تمرینها و مسیر اجرایی مشخصی دارد. چنین مواردی نیازمند یک محیط متفاوت نسبت به یک مجموعه نوشته و مقاله دارند. برای همین ما برای چنین مواردی یک محیط اختصاصی و آموزشی داریم شامل تعدادی دوره، درس، تمرین و آزمون، ابزارهایی برای پیگیری و ساخت عادت و برنامه ریزی و هر آنچه که نیاز است.
برای نمونه، در این محیط و پلتفرم، یک دوره مجزا برای سرزنشگر درونی داریم:
این دوره شامل درسها، تمرینها و آزمونها و امکانات متعدد دیگری است که به ما کمک میکند مشکلاتی که داریم را تبدیل کنیم به توانمندها و مهارتهای لازم:
برای دسترسی به این دوره نیاز است که زمان بگذاریم و متعهد باشیم که این مسیر را طی کنیم. به همین دلیل باید ثبتنام کنیم و به صورت جدی این دوره را طی کنیم.
تبدیل سرزنشگر درونی به منتور درونی
- موانع روانی و رفتاری یادگیری زبان انگلیسی (مانند اهمالکاری و بینظمی)
- مشکلات روانی یا الگوهای روانی ناکارآمد
- قطبیت و جنگ درونی ما
- حل مشکلات و الگوها، به کمک ظرفیتها
- مسیر درمانی تبدیل مشکل به ظرفیت
- دستهبندی مشکلات روان ما
- ۱) مشکلات شخصی ما
- ۲) مشکلات بین ما و دیگران
- ۳) مشکلات و درگیریهای درونی ما
- ۳) مشکلات و درگیریهای درونی ما-۱-بعد انجام کارها
- ۳) مشکلات و درگیریهای درونی ما-۲-بعد کیفیت انجام کارها
- ۳) مشکلات و درگیریهای درونی ما-۳-بعد سرزنش خود
- اطمینان به خود در زمینه انجام کارها (ظرفیت)
- انجام راحت و آسان کارها (ظرفیت)
- عزت نفس (ظرفیت)